Hasznos tippek

Mitől jó egy biztosítási szerződés


1. Ha az Ön igénye szerint készül.

Mindenkinek más dolgok fontosak a biztosításában. Mindenkinek máskockázatok, vagyontárgyak, összegek szerepelnek a szerződésében.

A tanácsadóval történő első beszélgetésben emeljük ki a számunkra fontos dolgokat.  Van aki a szaunától tart, mert már háromszor leégett, van akinek a beázás, vagy  a kutya betegség-balesetbiztosítása


2. Ha a biztosítási összegek meghatározása pontos.

A biztosítási összegeket – azaz milyen értékre szóljon a biztosítás- a szerződő határozza meg, de sem alul- sem túlbiztosítani nem érdemes. Épületeknél leggyakrabban az újraépítési értéket, az egyéb vagyontárgyaknál az újra beszerzési értéket kérik a biztosítók.

A piaci érték eltérhet ettől, mert a jó környék, vagy a szép kilátás is benne van, miközben felépíteni a házat egyforma lenne jó vagy rossz környéken. Gyakori hiba  biztosítási szerződéskötéskor, hogy a telekárral együtt adja meg az ügyfél az ingatlan értékét, miközben az épület újraépítési értéke ennél jóval kevesebb, tehát díjat lehet vele csökkenteni.


3. Ha a szerződése testre szabott.

Ha már meghatároztuk a biztosítási összegeket, lehetőleg azokat a kockázatokat válasszuk, amelyekre leginkább szükségünk van. A biztosítási szerződésekben gyakran soronként választhatjuk, hogy milyen kockázatokra terjedjen ki a védelem, vagy esetleg 2-3 kockázatot tartalmazó csomagokból épül fel. Ne fizessünk felesleges kockázatokért. Pl. Egy vezetékes víz nélküli szárazraktár vagyonbiztosításában a csőtörés kockázat nem szükséges.


4. Ha a szerződése aktuális.

A biztosító évről évre a KSH adatai alapján automatikusan indexálja a szerződést, azaz igyekszik értékkövetővé tenni a szerződést. Sajnos nem mindenkinek nő az inflációval azonos módon a vagyontárgyai értéke, ezért ha éveken keresztül nem ellenőrizzük a szerződésünket, lehet, hogy a valóságtól teljesen elszakad és a csillagos egekben jár már a biztosítási összeg és a díj is. Évente egyszer tekintsük át, mire is szól a biztosításunk és aktualizáljuk a szerződésünket.


5. Ha megfelelő a betörésvédelem.

A biztosítási feltételek tartalmazzák, hogy milyen biztosítási értékekhez, milyen betörésvédelemmel kell rendelkezni. Inkább kérdezze meg tanácsadójától, ha nem biztos benne, hogy az Ön mechanikai vagy elektronikai védelme megfelelő-e, nehogy kárrendezéskor érje meglepetés. 


6. Ha kedvező a díj.

A lakás és vagyonbiztosítási szerződések gyakran tartamengedménnyel jönnek létre. A szerződés teljes tartama alatt kedvezményt ad, ha a szerződő bizonyos ideig (általában 3 év) vállalja, hogy nem mondja fel a szerződését. Ne feledkezzünk meg erről a szerződés felmondásakor, mert a kedvezmény visszajár a biztosítónak, ha idő előtt mondtuk fel a szerződést.


7. Ha a díjfizetés üteme, módja kényelmes.

Válasszunk olyan díjfizetési ütemet és módot, ami kényelmes számunkra, ami nem okoz nehézséget. Jó tudni, hogy az éves díjfizetés és az inkasszó (bankszámláról történő lehívás) akár 15 %-kal csökkentheti díjat.


8. Ha a szerződésnek van gondozója.

Ha Ön aktív kapcsolatot ápol a biztosítási tanácsadójával, nem marad le az újdonságokról, akciókról és mindig van kihez fordulnia kár esetén, számlázási, fedezetigazolási, címváltozási vagy egyéb kérésével. A biztosítási tanácsadói munka nem ér véget a szerződéskötéssel, hanem ott kezdődik.